venerdì 15 giugno 2012

Pomodori ripieni di riso...Paradajz punjen pirincem....




Se Cristoforo Colombo non avesse scoperto l’America non oso neanche  pensare come sarebbero state tristi le tavolate estive…senza melanzane, zucchine, peperoni e soprattutto senza pomodoro…Se proprio dovessi fare a meno  di qualcosa sopra elencato sarebbero senz’altro le zucchine, ma i tre che rimangono vincono ex-equo senza dubbio..! Già le melanzane sono più complicate, per esempio non si mangiano crude…i peperoni, per quanto squisiti, sono scomodi da portare a spasso e sgranocchiarli passeggiando…ma i pomodori…i pomodori si adattano a tutto..cotti e crudi…tagliati in insalata ma anche mangiati interi come se fosse una mela…danno colore, portano allegria, sanno d’estate…capaci di rinfrescare ma anche di saziare…e poi, chi ha detto che il pomodoro non profuma..?
Solo quello che non ha mai raccolto un pomodoro direttamente dalla pianta…IO, FINO A QUALCHE ANNO FA….!! Sono nata a Belgrado, i miei genitori sono nati tutte e due in città e non ho mai avuto i nonni in campagna…I miei hanno sempre avuto un rapporto abbastanza conflittuale con la natura…l’unica natura che mia madre considerava utile e bella  era quella morta…sui quadri…mio padre arrivava un po’ più lontano, per esempio la natura per lui era la veranda di un ristorante fuori porta…E’ vero, c’era il famoso giardino di mia zia a Belgrado ma a parte il ciliegio, il noce, il pero e il melo…i tulipani e le rose…mica c’era l’orto..! Ho dovuto cambiare vita e paese per raccogliere il pomodoro dalla pianta e sentire il profumo del picciolo…fantastico…! Lo so che è stupido ma per me è stata una scoperta…Chissà per quale motivo ho snobbato per anni i “Pomodori ripieni di riso”…? Un piatto semplice, quasi povero ma fatto con i pomodori maturati al sole, profumato con le foglie di basilico fresco…con un trito di capperi arrivati dalla Sicilia…con il riso vero e non quello precotto…con i cubi di patate di quà e di là (per raccogliere il sughetto) e tutto condito con un’ottimo olio extravergine d’oliva…è una delizia…
La bellezza e la felicità si nascondono spesso nelle cose più semplici…

Ne mogu ni da zamislim kako bi bile tuzne i sive sve letnje trpeze da Kristofor Kolombo nije otkrio  Ameriku. Bez plavih patlidzana, tikvica, paprika i pre svega bez paradajza…Ako bih vec morala da se odreknem necega od ovoga gore navedenog onda bi to bile tikvice a ono troje bi zajedno ostali da dele prvo mesto…bez tracka sumnje..! Patlidzan je vec nesto komplikovan, ne moze bas ziv da se jede…a ni paprike, koliko god bile po mom ukusu, nisu bas najzgodnije da ih covek jede dok se seta gradom….ali zato paradajz…sa njim moze da se radi apsolutno sve…da se jedu kuvani u sosu ili presni…seceni u salati ali isto tako moze i da se zagrize kao jabuka…daju boju, donose radost, u sebi nose ukus leta…u stanju su da osveze a i da zasite…i jos nesto, ko to kaze da paradajz ne mirise…? Samo onaj ko u zivotu nije nikada ubrao paradajz direktno sa biljke…JA, DO PRE IZVESNOG VREMENA…!!! Rodjena sam u Beogradu, i mama i tata su isto tako rodjeni u gradu i nikako nije mogla da mi se zadesi baka u selu…Valjda zato sto su u tom smislu bili potpuno bez iskustva, moji su oduvek imali dosta konfliktni odnos prema prirodi uopste…jedina priroda kojoj se moja mama oduvek divila i koju je nalazila lepom je “mrtva priroda”.. na slikama po muzejima..tata je doduse isao korak napred, na primer za njega je priroda bila i veranda neke simpaticne kafanice malo van grada…Ne mogu da ignorisem vec nekoliko puta citiranu bastu moje tetke na Neimaru gde sam se ja divno igrala kao mala ali tamo osim tresnje, jabuke, oraha i kruske…lala i ruza…povrtnjaka nije bilo..! Dakle, bilo mi je neophodno da promenim i zivot i zemlju da bih mojom rukom ubrala paradajz sa biljke i da bih osetila miris peteljke u tom trenutku…fantasticno..! Znam da je i glupo i smesno ali za mene je to bilo ogromno otkrice…Ko zna zasto sam godinama  sa puno snobizma gledala na “Paradajz punjem pirincem”…? Radi se o jako jednostavnom jelu, cak i siromasnom ali, ukoliko se koristi letnji pradajz, sazreo nasuncu..jabucar…ukoliko se sve zamirise listicima svezeg bosiljka…ukoliko su kaperi stigli direktno sa Sicilije…ukoliko koristimo pravi pirinac a ne neki plasticni parboiled…tu i tamo kocka krompira (da upije ono malo safta koji se napravi)…i malo dobrog maslinovog ulja (extravergine d’oliva)…rezultat je fantastican…!
Lepota i sreca se najcesce kriju u jednostavnim stvarima…

 
10 pomodori (io uso quelli di media grandezza, a grappolo)
10 cucchiai rasi di riso 
(un riso per risotto, anche se qualche volta ho usato anche il thai, oppure basmati)
1 spicchio d’aglio
1 cucchiaio di capperi
1 cucchiaio di olive nere tritate (facoltativo)
una manciata di foglie di basilico fresco
origano
sale, pepe
olio extravergine d’oliva
2-3 grosse patate


 10 lepih, zrelih paradajza (nikako ne one holandske gajene u vodi !)
10 ravnih kasika pirinca
(bilo koji za rizoto premda sam koristila i thai ili basmati, ako bas mora)
1 cen belog luka
1 kasika kapera
1 kasika seskanih crnih maslinki (nije obavezno)
1 saka svezih listica bosiljka
origano
so, biber
maslinovo ulje
2-3 povelika krompira

Lavare i pomodori e tagliare la parte superiore per aprirli. Svuotarli dalla polpa con attenzione conservando sia la polpa che il succo di pomodoro. Per questo passaggio sarebbe ideale un atrezzo che serve per svuotare i pompelmi perché si tratta di un coltellino con la lama curva ed elastica e rigato da tutte e due i lati (mia madre l'aveva comprato qualche decennio fa e l'abbiamo sempre presa in giro per il suo modo di comprare quasi compulsivo, quando si tratta di atrezzi di cucina...non è che passiamo la nostra vita svuottando i pompelmi e facendo vari traslochi io l'ho perso...uso questo blog per chiedere umilmente scusa alla Signora in questione..dopo 30 anni mi sarebbe stato molto comodo averlo...) ma, se non ce l'avete potete fare come meglio pensate...basta svuotarli.


 Oprati paradajz i iseci mu poklopac. Izdubiti ga pazlivo i sacuvati unutrasnjost paradajza i sok. Za ovaj posao bi bilo idealno imati nozic koji sluzi za dubljenje grejpfruta...radi se o nozicu cije secivo nije pravo nego zaobljeno...kao kukica za heklanje...kao isplazeni jezik.... i seckasto je sa svih strana (moja mama ga je pre ne znam koliko decenija kupila i sve ovo vreme smo je zavitlavali zbog tog njenog nekontrolisanog kupovanja svega sto je vezano za kuvarske instrumente...niko od nas, pa ni ja, ne provodi zivot dubeci grejpfrut i taj nozic se izgubio u raznim selidbama...evo, preko ovog bloga pokunjeno se izvinjavam Gospodji koju sam pomenula...eh, da mije tog nozica posle 30 godina, kad tad bi bio koristan...) ali, ukoliko ga nemate mozete da se snadjete kako vam je najzgodnije...najvaznije je da se paradajzi izdube.
Nella ciotola dove avete conservato il succo di pomodoro e la parte della polpa sminuzzata aggiungete l'aglio tritato, capperi e le olive tritate, il basilico sminuzzato a mano, sale, pepe, il riso e 2-3 cucchiai di olio.


U ciniju u kojoj ste sacuvali sok od paradajza i usitnjenu sredinu paradajza dodajte sitno seckani beli luk, sitno iseckane kapre i maslinke, bosiljak rukama iscepkan, so, biber, pirinac i 2-3 kasike ulja.
Distribuite il riso e il succo nei pomodori, condite con un filino d'olio e rimettete i coperchi dei pomodori.


Rasporedite pirinac i sok na sve paradajze,zacinite sa jos malo ulja i poklopite paradajzom.

Sbucciate le patate e tagliatele a cubi non molto piccoli. Ungete con un poco di olio una teglia da forno e disponetevi i pomodori. Distribuite le patate in mezzo ai pomodori e volendo, aggiungete di quà e di là qualche pezzeetto di pomomdoro crudo. Salate le patate, condite con un'altro filino d'olio e infornate a 180° per 40 - 45 minuti.



Oljustite krompir i isecite ga na kocke srednje velicine. Pouljite tepsiju koja ide u rernu i stavite paradajze u nju. Rasporedite krompir okolo i ukoliko zelite stavite tu i tamo po komnadic svezeg paradajza. Posolite i zacinite sa jos malo ulja. Stavite da se pece na 180° 40 - 45 minuta.

Lasciar riposare per almeno 15 minuti prima di servire. La tradizione vuole che si mangiano freddi, ma sinceramente...li preferisco tiepidi.


Ostaviti da odstoje najmanje 15 minuta pre sluzenja. ttradicionalno se jedu i hladni, ali iskreno govoreci...vise ih volim mlake. 


Con questa ricetta partecipo al contest di Danita
Aggiungi didascalia

14 commenti:

  1. Pravila sam nešto vrrrrlo slično, i baš neki dan se setih tog laganog jela, kad sam smišljala šta bih mogla da pravim za Mezze, letnji dvobroj! I planiram da pravim iduće nedelje punjeni paradajz, i da uslikam sve, ako mi vreme dozvoli. Tako da, kao da si mi pročitala misli, ili ja tvoje :)

    Ovo sam morala odmah da ti javim, a sad se vraćam da polako iščitam recept :)

    Pozdrav!
    Maja

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Neverovatno...ali bas lepo...!!
      sve je ovo jako veliko uzivanje, ali treba jako puno vremena..
      Hajde, hajde...skoncentrisi se, mene vec peku oci od kompjutera..
      Pozdrav !
      Marina

      Elimina
    2. Evo iščitala :)
      U osnovi je to to, samo ja nisam koristila izdubljene delove paradajza (pusti paradajz još svog soka, taman da pirinač ne uspe da se skuva kao rizoto, nego ostane al dente, ali ostaviću drugi put i malo te sredine od paradajza), od začina obavezno stavim i šećer (generalno sve u šta ide paradajz, prijaće mu i malo šećera pride), nisam stavljala bosiljak nego peršun (ali ću upravo bosiljak staviti prvi sledeći put, uzek neki grčki bosiljak u saksiji, sve se bojim skapaće mi pre nego što stignemo da ga pojedemo, pa eto prilike :), nisam stavljala beli luk (nemam pojma zašto, tako sam dobila recept), i bo'me peče se to oko sat vremena, na 200°.

      Pozdrav!

      p.s.
      sutra spremam pasulj-loptice :)

      Elimina
    3. ma te sredine me je uvek zao da je bacim...covek bi mogao da je stavi medj' krompir napr. U stvari najbitnije je da ima pirinac ima dovoljno tecnosti u paradajzu jer se u protivnom ne skuva lepo nego se nekako zdudi...a da lije persun ili bosiljak ili zalfija je samo stvar ukusa...Neko ne voli beli luk, nesto sto ja uopste nisam u stanju da razumem...ja ga samo u reform tortu ne stavljam, kao ti sa ljutom papricicom...i odlicno ga varim... Sto se pecenja tice i to zavisi od rerne...
      Cao !!
      p.s. bas si srce za loptice

      Elimina
    4. Majo, odlican ti je sladoled! :) Tako nekako je izgledao i onaj domaci koji je moja mama pravila, malo da se rasteze!

      Nego Marina, sta mislis jel moze arborio Barilla ovo da izdrzi bez da ga malo u tavi ne kuvam ko rizoto?

      Elimina
    5. Bjanka, ne vidim zasto ne bi mogao da izdrzi...njemu je vreme kuvanja negde 15 - 18 minuta...bitno je da se ne prepuni jer onda nema mesta da pirinac raste....

      Elimina
  2. Che bella ricetta!!
    Grazie per averla inserita dovresti, però, mettere il banner nel post e nel tuo blog con il link al contest ;-)
    Grazie!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Sono contenta che ti piaccia...! Penso di aver fatto tutto adesso...
      Ciao...

      Elimina
  3. Slažem se u potpunosti, ljepota i sreća se najčešće kriju u jednostavnim stvarima!:) Ovaj punjeni paradajz izgleda tako dobro, pravim obavezno ovih dana!

    Lijep pozdrav, Tanja

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Sada pocinje da dolazi dobar paradajz...bas mi je drago da ti se dopada...apsolutno moze da prodje kao kompletni obrok kada je napolju 30 stepeni...
      Pozdrav i tebi Tanja..!

      Elimina
  4. Marina, divan recept!
    Jako mi se sviđa tvoj blog:) Malo vežbam italijanski, malo isprobavam jela iz moje omiljene kuhinje:)
    Super je recept, baš za ove dane i baš ću ga praviti:)
    Che buono!:) (okrećem kažiprst prislonjen na obraz:))

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Hvala Nevena,
      recept je naravno stvoren za vrucinu..jedino sto ukoliko ovakva vrucina nastavi moracemo da ukinemo bilo kakvo unosenje hrane...! Trebalo bi zakonom zabraniti temperaturu visu od 22 stepena...!!!
      Ciao, a presto...

      Elimina
  5. Izvanredan recept! Izvanredan blog ;) Moracu ovo da isprobam ;)

    yecilii.blogspot.com

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Hvala Jelena...! Javi kako je ispalo....

      Elimina